Eerste pinguïnjong uit het ei gekomen in Eindhoven Zoo
Het eerste pinguïnkuiken in Eindhoven Zoo is geboren. Eind vorige maand kroop het kuiken van deze in de natuur bedreigde diersoort uit het ei. Het geslacht van het jonge dier is momenteel nog niet bekend. De Humboldt pinguïns kwamen in 2020 naar het dierenpark in Mierlo.
Met de komst van het kuiken, heeft Eindhoven Zoo momenteel zesentwintig pinguïns. Stephan Rijnen, hoofd dierverzorger Eindhoven Zoo, laat weten: “Het gaat erg goed met het kuiken, zijn ouders zijn erg beschermend over hem en hij groeit als kool.”
De Humboldt pinguïn komt oorspronkelijk voor in de kustgebieden van Peru en Chili. Hij dankt zijn naam aan de Humboldtstroom, een zeestroming die vanuit het zuiden van Chili langs de westkust van Zuid-Amerika stroomt. Deze zeestroom brengt veel voedsel zoals ansjovis en sardines met zich mee en is daarom een ideale plek voor ze om te leven.
Bedreiging
In het water zijn de natuurlijke vijanden van deze dieren zeeluipaarden, zeeberen, zeeleeuwen, haaien en orka’s. Ook op het land zijn er natuurlijke vijanden te vinden, namelijk vossen, slangen, honden en katten. Deze dieren hebben het voorzien op de eieren en de jongen. Ook de mens vormt een grote bedreiging voor de pinguïns, mede door olievervuiling en overbevissing. Daarnaast wordt ook de broedplaats van deze dieren verstoord door de mens. Het nest bestaat namelijk uit een uitgegraven kuil met een dikke laag opgedroogde vogelpoep. Deze vogelpoep is zeer vruchtbaar, waardoor deze laag door mensen wordt afgeschraapt.
Rijnen is dan ook erg blij met deze geboorte: “Voor deze pinguïnsoort is er een Europees managementprogramma. We zijn blij en trots dat we met de geboorte van dit kuiken kunnen bijdragen aan de gezonde populatie van deze soort in dierentuinen.”
Roze vlek
Verspreid over de wereld leven er achttien verschillende soorten pinguïns. De Humboldt pinguïns zijn middelgroot en hebben een relatief grote kop. Ze hebben een zwarte rug en staart en een zwarte band die op de borst aan weerszijden over het lichaam langs de flippers naar beneden loopt. Het gezicht van deze dieren is ook zwart, maar tussen zijn nek en zijn hoofd zit een witte band. Kenmerkend van deze soort is de roze vlek rondom hun snavel.
Mannetjes en vrouwtjes pinguïns lijken zoveel op elkaar, waardoor het geslacht niet bepaald kan worden aan de hand van het uiterlijk van deze dieren. Om dit te kunnen bepalen is het opsturen van een veer voor DNA-onderzoek nodig. Aan de veer zit DNA-materiaal en hiermee kan het geslacht wel worden bepaald.
Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Eindhoven Zoo nieuwsbrief.