Eindhoven Zoo breidt collectie uit met chimpansees
Eindhoven Zoo breidt de collectie uit met een groep van ongeveer acht chimpansees. De voorbereidingen worden momenteel getroffen. Over twee weken gaat de schop in de grond voor de bouw van het verblijf. Hiermee is een investering van ongeveer 700.000 euro gemoeid.
Parkmanager Martin van Hees kijkt tevreden terug op 2015 waarin de komst van de cheeta’s en de geboorte van de ijsbeertweeling de absolute hoogtepunten waren: “We hebben opnieuw meer dan 250.000 bezoekers getrokken. Met dat aantal zijn we content, maar we verwachten wel dat we nog stappen gaan maken. In de loop der jaren zijn we uitgegroeid van een regionaal georiënteerde dierentuin tot een park met landelijke uitstraling. We horen nu echt bij de grotere jongens. Het feit dat we lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, waarin de 12 grootste dierenparken van Nederland zijn verenigd, bevestigt dat gegeven ook. Door steeds te blijven investeren en nieuwe dieren te introduceren bouwen we dit succes verder uit. In 2016 bestaan we 12,5 jaar dus dat is een mooi ijkpunt.”
Publiekstrekkers
De jonge ijsbeertweeling die in november geboren werd, mag in februari/maart voor het eerst naar buiten. Van Hees kijkt daar nu al naar uit: “Jonge ijsbeertjes zijn absolute publiekstrekkers, dus we verwachten dan al veel bezoekers. In mei/juni moet het chimpanseeverblijf klaar zijn. Dat komt vlakbij het entreeplein en wordt aan het indoor speelparadijs vast gebouwd. Van daaruit kunnen bezoekers straks ook bij de chimpansees binnen kijken.”
Update ijsbeertjes
De ijsbeertweeling verblijft samen met moeder Frimas nog altijd in het binnenverblijf. De jongen groeien goed. Hun oogjes zijn inmiddels open. Lopen kunnen ze nog niet, maar ze bewegen al ‘rollend’ door het verblijf. In de video hieronder zijn beelden te zien van de jonge ijsbeertjes, gemaakt met de camera die in het kraamhok hangt. De verzorgers komen er voorlopig namelijk nog niet aan te pas. In februari/maart gaat de tweeling voor het eerst naar buiten en kan op enig moment ook de geslachtsbepaling plaatsvinden. Tot die tijd gaat de tweeling nog even naamloos door het leven.